Μια νέα βιβλιοθήκη, φόρος τιμής στον Χένρικ Ίψεν, στη γενέτειρά του, στο Skien της Νορβηγίας

ΜΙΑ ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΧΕΝΡΙΚ ΙΨΕΝ, ΣΤΗ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ, ΣΤΟ SKIEN ΤΗΣ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ
Ο διάσημος αρχιτέκτονας Κένγκο Κούμα και η βραβευμένη πρότασή του καλούνται να δημιουργήσουν ένα έργο που αποτίει φόρο τιμής στον παγκοσμίου φήμης θεατρικό συγγραφέα, δημιουργώντας ένα ανοιχτό και ελκυστικό πολιτιστικό κέντρο!

Η νέα βιβλιοθήκη Ίψεν στο Skien της Νορβηγίας θα είναι σίγουρα διαφορετική από όσες υπάρχουν στη χώρα με το έργο να αποκλίνει από τη συμβατική ιδέα της βιβλιοθήκης, που εστιάζει στην έρευνα, την ανάγνωση και τη μελέτη, και προσεγγίζει την πλήρη ενσωμάτωση ειδικών και καθημερινών δραστηριοτήτων.

Ο διάσημος αρχιτέκτονας Κένγκο Κούμα και η βραβευμένη πρότασή του καλούνται να δημιουργήσουν ένα έργο που αποτίει φόρο τιμής στον παγκοσμίου φήμης θεατρικό συγγραφέα, Χένρικ Ίψεν, δημιουργώντας ένα ανοιχτό και ελκυστικό πολιτιστικό κέντρο στη γενέτειρά του.




Το πολιτιστικό κέντρο και η βιβλιοθήκη βρίσκονται σε ένα κεντρικό σημείο της πόλης Skien και θα παίξουν έναν κεντρικό ρόλο στην αστική και πολιτιστική ζωή της. Η ξεχωριστή αρχιτεκτονική έκφραση του Κούμα δημιουργεί ένα κτίριο με ροή που συνδέεται με το πάρκο και έχει πολλές προσβάσεις από όλες τις κατευθύνσεις σε κάθε επίπεδο ώστε να δημιουργηθούν συνδέσεις με την πόλη με τον πιο ανεπιτήδευτο τρόπο.



Το καμπυλόγραμμο αποτύπωμα της βιβλιοθήκης που σχετίζεται με την ανθρώπινη κλίμακα δημιουργεί συνδέσεις στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους και ο ελεύθερης ροής σχεδιασμός της εκφράζει με διακριτικό τρόπο την παρουσία ενός νέου πολιτιστικού πυρήνα στην περιοχή. Δίπλα στη βιβλιοθήκη, γραμμικά μονοπάτια θα οδηγούν τους επισκέπτες να ανακαλύψουν τον χώρο.



Πέρα από την κύρια λειτουργία της βιβλιοθήκης, το κτίριο του Κένγκο Κούμα θα φιλοξενήσει επίσης τις δημοτικές υπηρεσίες των κατοίκων, ένα περίπτερο τουριστικών πληροφοριών και το εθνικό κέντρο Ίψεν.

Η ήσυχη ανάγνωση των επισκεπτών της βιβλιοθήκης θα γίνεται στον υπόγειο προστατευμένο χώρο του κτιρίου, ενώ για να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτό το επίπεδο οι επισκέπτες ακολουθούν τον κατηφορικό όροφο, ο οποίος σταδιακά χαμηλώνει σε πολλαπλά επίπεδα. Αυτός ο σχηματισμός δημιουργεί μια απαλή κλίση, με ράφια ενσωματωμένα σε αυτό, που λειτουργούν και σαν διαχωριστικά στα διαφορετικά επίπεδα της βιβλιοθήκης. Με φυσικά, ζεστά υλικά και υφές, ο σχεδιασμός δημιουργεί ένα άνετο, συναρπαστικό περιβάλλον, όπου οι άνθρωποι ενθαρρύνονται να μάθουν και να δημιουργήσουν.

Πάνω απ ‘όλα, η βιβλιοθήκη Ίψεν έχει διαμορφωθεί ώστε να συμβάλλει σε μια πιο δημοκρατική κοινωνία που με διαφάνεια θα εντάξει στους κόλπους της την ενσωμάτωση της τέχνης την τοπική κοινωνία.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: elculture.gr



1 Προβολή0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων